Lägg ner! – eller “Men ÅH så skojsigt det är med våldtäkt!!!!”

Ni kanske kommer tycka att jag tjatar. Det gör jag också. Jag ska förklara varför: Jag vill att alla ska förstå att nej, “Det är på skoj!” är inget bra argument. Jag är av den fasta övertygelsen att allt går att skämta om. Men det måste ske på rätt sätt. Av rätt person. På rätt ställe och i rätt tidpunkt. Jag är också helt övertygad om att det inte funkar att sparka nedåt.Tyvärr är det inte alla, snarare verkar vi vara rätt få, som tänker så här. Detta med tanke på all sexistisk eller bara rent vidrig skit jag sett som folk försökt försvara med “Det är skämt!”.

Ett exempel är det jag bloggade om igår, om “humor”inslaget i lördagens melodifestival där man drev med både bi- och transpersoner. Ett annat exempel är mitt inlägg om kvinnohat, med de grovt sexistiska bilderna som förminskar eller skämtar om våldtäkt. Nu har jag hittat två nya exempel, som cirkulerat på både min Twitter och på facebook. Visst, många har ställt sig kritiska till inläggen men jag har också sett många som försvarat “humorn” med näbbar och klor. Det första är ett åh så skojsigt skämt om nåt som kallas “Brandbilsleken”:

brandbilsleken

Hahaha ja OJ så roligt det är med sexuella övergrepp! Att en kille kör upp sina fingrar i en tjejs underliv trots att hon säger nej är ju fantastiskt humoristiskt! Jag skrattar ihjäl mig här! Alla förstår väl skämtet va? Haha? . Ärligt talat är det här så fantastiskt vidrigt. Ni som skrattar åt det här på riktigt, alltså utan ironi: Tycker inte ni att en tjejs kropp är hennes egen? Tycker inte ni att en tjej ska få säga nej? Tycker ni, alltså på riktigt, att sexuella övergrepp är något som man kan skämta lite om för det är inte så himla allvarligt? Ärligt, jag är nyfiken på hur ni tänker. OM ni tänker? Det är förstås helt okej att inte ha tänkt efter så mycket, men då hoppas jag att ni i fortsättningen också tänker efter ett steg till innan ni skrattar och delar vidare. Kan vi snälla bestämma att ni ska göra så?

Men. Det blir faktiskt värre. Nog för att jag tycker att skämtet ovan är osmakligt, förminskande och vidrigt men det är egentligen ganska milt i jämförelse med detta:

våldtäktsskämt

MEN SÅ SKOJ! En ordvits, som driver lite med våldtäktsoffer. Det här inlägget är dock vidrigt på fler olika nivåer. Även om det skulle vara så att avsändaren syftar till “behöva mer stake i sig” ska betyda “skulle behövt våga anmäla” så är det ganska förnedrande mot kvinnor som väljer att inte anmäla våldtäkter. Som att man väljer att inte anmäla på grund av att man är feg? Men, nu är det ju inte så insändaren menar utan det är som sagt en liten charmig ordvits. Alla vet ju att det våldtäktsoffer behöver är lite mer kuk. Eller? Inte?

Nå, jag behöver nog inte vidare analysera varför “skämtet” är riktigt stötande för jag tar för givet att de flesta som läser här kan tänka själva. Det som dock skrämmer mig är det att så många killar (Ja, faktiskt har jag hittills bara sett killar göra det) ryckt ut till försvar för det här. Att det återigen heter “Men det är ett skämt! Varför är du så stel?” och jag kan bara gapande läsa försvarstalen. Seriöst, förstår ni inte att det finns en gräns? Förstår ni inte själva hur ni framstår när ni försvarar såna här “skämt”? Ni kanske, kanske, kanske kan försöka tänka efter en gång extra. Som jag precis skrev några stycken längre upp: Det är förstås helt okej att inte ha tänkt efter så mycket, men då hoppas jag att ni i fortsättningen också tänker efter ett steg till innan ni skrattar och delar vidare. Kan vi snälla bestämma att ni ska göra så?

Kan inte 2013 SNÄLLA bli året då vi en gång för alla slutar använda “humor” som nån slags ursäkt för sexism, rasism och homofobi? För ärligt talat, det är så ofantligt korkat. Jag vill åtminstone tro, och jag hoppas jag har rätt, att mänskligheten kan bättre än så. Betydligt bättre.