Dagen då jag gjorde skitstöv…männen, arga.

För ett tag sen skrev jag en text, en debattartikel kan vi kalla det, på Nyheter24. Jag har skrivit där förut, om feminism och antirasism. Några reaktioner får jag alltid, men inget utöver det vanliga. Men den här texten fick fart som en nyårsraket. Varför? Jo, jag bröt ett av patriarkatets allra klaraste regler: jag kritiserade män.

Den fulla bakgrundsstoryn är att en man, vid namn Ambjörn Hedblom, skrev på Nyheter24. Min text är ett svar till honom, eller snarare en förklaring till varför det han skriver är tämligen…dumt. Jag tänker inte återge min text här, vill man läsa den kan man klicka på länken ovan, men jag kan säga så mycket som att det inte är några nya grejer jag tar upp. Att män SOM GRUPP har mer makt, fler privilegier och massa nice things going on borde inte vara någon nyhet för någon.

Det fascinerande är att en massa män alltid blir så arga när man pratar om det här. När man ens nämner att män har en sjujäkla massa makt, och att män dessutom är skitstövlar rätt ofta. Att män våldtar. Att män slåss. Att män mördar. Betyder det att ALLA män mördar, våldtar, slåss och beter sig som berusade elefanter i en porslinsbutik? NEJ! Självfallet inte. Herregud, man behöver inte vara Einstein för att fatta det.

Vad hände då, efter att min text publicerats? Well, en drös manliga ”jämställdist”-bloggare skrev om den. Eller om mig. Eller om bådeoch. Jättepättearga blev de, över att en kvinna skrev något om en grupp av män. Usch och fy. Hur hanterade de sin ilska? Gjorde de något för att motbevisa det jag skrivit om att en majoritet av skitstövlarna är män? NEJ! Självfallet inte.

Här är några av inläggen som skrevs om texten och mig:

”Vem är mest korkad? Anny Berglin, Vänsterpartiet eller Nyheter24?”, ”Därför hatar jag feminister som Anny Berglin” och så Ambjörn Hedblom, som skrivit inlägget ”Jag fick ett svar på min debattartikel”, kategoriserat under ”extremism”. En ”jämställdist” har till och med jämfört mig med nazister och Hitler. Inser slow clap för kreativitet!

Och kommentarsfälten… oj, oj, oj. Behöver jag ens berätta hur de ser ut? Jag kallas bland annat ”obstinat ragata”, ”Anny är en hund”, ”Anny är sexist och rasist” och så vidare, och så vidare. Andra män försöker bevisa att de inte är skitstövlar genom kommentarer som ”föressten så har jag aldrig förståt mig på våldtäckter hur svårt ska det vara för en kvinna som inte vill, att kunna rikta ett slag eller park mellan benen på en man”. Mmm, mysigt dude.

Andra nöjer sig med att fundera över om jag hör hemma på ett mentalsjukhus, vilken psykisk diagnos jag kan tänkas ha och om jag är en fara för samhället. Kan lugna er: jag är inte särskilt farlig alls faktiskt!

Vad är det som gör män så arga när man skriver om att många män är skitstövlar, farliga och skadliga människor? Vad är det egentligen som är så provocerande med att skriva meningen ”Det är främst män som våldtar”? Varför bemöter de kritik av män som grupp med personliga påhopp om de nu vill slå ett slag för att män inte alltid är as? Så många frågor. Så få svar.

Nåväl. Ska jag försöka mig på en avslutande sammanfattning kanske? Det är rätt enkelt. Efter att ha läst alla inlägg om mig, alla kommentarer och påhopp så kan jag inte göra annat än hänvisa till rubriken på min text: Det är en konstig slump att majoriteten av skitstövlarna är män.