Abort är i slutänden mitt val – ingen annans

Hej alla barn! Idag ska vi prata om ort, men inte vilken ort som helst utan ABort. Jag har nämligen, som säkert flera andra, fått en länk från Nyheter24 delat in i mitt flöde på Facebook. Det handlar om en ung tjej som valt att göra en youtube-film om sin abort för att peppa och stärka tjejer. Helt enkelt berätta att abort inte alltid är så farligt som vissa utmålar det. Jag tycker det är en bra film och säkert kan många finna styrka i det. Abort är ibland ett svårt beslut, det har jag full förståelse för, och då är stöttning väldigt viktigt.

Men efter att ha läst artikeln och kollat på filmen gjorde jag nåt dumt: jag läste kommentarerna. OH BOY vad många det finns som har en åsikt om vad andra ska göra med sina kroppar! Jag menar, hallå, vem ger er rätten att ens bry er..? Alldeles särskilt upprörd blir jag nog när de utan livmoder ska lägga sig i. Någon som aldrig kan förstå hur det är att vara oönskat gravid borde faktiskt hålla truten.

I kommentarsfältet sprids allsköns fördomar och myter om abort. Det är allt från “Abort används istället för preventivmedel!” till “NI ÄR MÖRDARE!” till “Jesus fördömer er” och ingående beskrivningar hur brutal en abort är.

Det är skrämmande läsning, vissa av kommentarerna. Och en sak är rätt genomgående: det är kvinnan som får all skuld. Tydligen har män inget som helst att göra med en oönskad graviditet. Nej då, det är kvinnan som ska ta ansvaret för att hon skyddar sig (att inget preventivmedel är 100% säkert är det få som bryr sig om), det är kvinnan som ska må dåligt om hon beslutar sig för abort och det är kvinnan som ska ta ansvaret för en människa resten av sitt liv ifall hon INTE gör abort.

Graviditeter är liksom även männens ansvar. Jungfrufödsel är tämligen ovanligt, såvitt jag vet. Det är mycket obehagligt att så många ser det som sin uppgift att skrämma kvinnor till att göra något de inte vill, när männen slipper undan så lätt.

Men ärligt talat nu. Är det någon överhuvudtaget där ute som kan ge mig ett skäl till varför nån annan ska ha en åsikt om vad jag gör med min livmoder? Vill jag hysa ett liv i den och 9 månader senare klämma fram det så är det mitt val. Vill jag fortsätta leva barnlös borde väl även det vara mitt eget val, tillsammans med fadern.

Nej, det finns helt enkelt ingen anledning och ingen ursäkt för att främmande folk lägger sig i vad kvinnor gör när de blir gravida. Det handlar om att skamma kvinnor, det handlar om att skrämma kvinnor, och det handlar om att ta kontroll över kvinnors liv. En ljusglimt i detta abortmörker är dock att många kommentarer under artikeln biter ifrån rejält. BRA. För tyvärr, som det ser ut idag, är aborträtt inte något lika självklart som det har varit.

Det finns politiska partier i Europa, och även i lilla Sverige, som vill inskränka aborträtten radikalt. Det är bra att vi säger ifrån. Det är bra att vi protesterar. För politiker kan gärna få bestämma om det mesta, men min livmoder ska de faktiskt ge fan i.