Män som hatar kvinnor?

Jag har alltid gillat Malena Ernman. Inte alltid för hennes musik, då opera inte riktigt är min grej, utan kanske främst för att hon verkar vara en störtskön  kvinna som ingen kan sätta sig på. Att hon har humor visste jag redan, men nu vet jag också att hon är modig och klok. När Soran Ismail blev satt i “karantän” av Sveriges radio var vi många som reagerade. Ännu mer reagerade vi över att det tycks vara lite halvförbjudet att stå upp för mänskliga rättigheter när man jobbar för SR. Malena är en av de som reagerade och valde att ställa in sin medverkan i SR:s program Karlavagnen:

”Hej Sveriges Radio. Jag är antirasist och kan därför inte som avtalat medverka som gäst i kvällens Karlavagnen. Hälsningar Malena Ernman”

Heja Malena, säger jag bara! Jag uppskattar när folk som har makt använder den på det här sättet. Men det är såklart inte uppskattat av alla. Björn Söder, partisekreterare för Sverigedemokraterna, visade på Facebook att han inte ger mycket för Ermans utspel:

björn sder

Ok, det finns mycket att säga om vad Söder skriver. Första frågan som poppar upp i mitt huvud är “Men Björn, varför tycker du så illa om svenska schlagerkvinnor?”. För ni minns väl när Söder ifrågasatte Loreens svenskhet? Nå, jag börjar ana ett mönster. Kanske skräms Söder av starka kvinnor?

Men det är inte bara det som är märkligt i Söders facebookuppdatering. Han ifrågasätter Ernmans “kompetens och sunda förnuft”. För att hon uttalat att hon är antirasist. Menar alltså Söder att antirasism är något dåligt..? Jag som trodde att partiet han företräder hade en nolltolerans mot sånt. Konstigt.

Jag kan inte låta bli att undra om Björn Söder, på fullaste allvar, tycker att man är mer kompetent och visar mer sunt förnuft om man är rasist? Det kan onekligen tolkas så, men förhoppningsvis är han en smula vettigare än så.

Å andra sidan företräder han ett rasistparti, så man ska kanske inte hoppas på för mycket.